Харчування
Нормативно-правова база щодо організації харчування в ЗДО
Режим харчування дитини вдома
Раціональний режим харчування сприяє зміцненню імунітету дитячого організму, нормальному росту та розвитку дитини. Такий режим харчування передбачає суворе дотримання часу прийомів їжі. Меню домашнього харчування має бути збалансованим та містити достатню кількістю білків, жирів, вуглеводів, мінеральних речовин, вітамінів, що сповна забезпечують енергетичні витрати дитячого організму.
- перед прийомом їжі обов’язково мити руки з милом, витирати їх індивідуальним рушником, самостійно сідати на стілець та підсовувати його до столу;
- під час прийому їжі охайно вживати тверду їжу; відламувати хліб маленькими шматочками, заїдати його рідкою їжею (суп, борщ тощо); самостійно їсти ложкою з тарілки, пити з чашки; не обливатись;
- після прийому їжі користуватися серветкою, вставати зі стільця.
Привчайте дитину:
Якщо дитина харчується у дитячому садку, відкоригуйте режим харчування вдома, урахувавши поживну цінність їжі, що подається у дошкільному закладі, та часи прийому їжі.
Формуйте у дитини культурно-гігієнічні навички під час вживання їжі. Навчайте малюка підтримувати чистоту навколо себе, бути охайним.
- привчати розуміти призначення й основні якості предметів побуту, називати їх (тарілка велика, маленька, глибока, мілка тощо), вчити розуміти і називати дії з предметами (з чашки п’ють, ложкою їдять тощо);
- виховувати слухняність, пошану до дорослих;
- заохочувати висловлювати прохання;
- навчати словам ввічливості.
Обговорюйте з дитиною правила розпорядку, пояснюйте їй, що і як треба робити. При цьому важливо виховувати у дитини культуру поведінки, розвивати мовлення, вміння орієнтуватися у навколишньому світі:
Подбайте про те, щоб посуд, з якого їсть дитина, завжди був чисто вимитим, їжа свіжою, щойно приготованою. Свіжі овочі та фрукти перед вживанням обдавайте окропом для знищення патогенних мікроорганізмів.
Нормативно-правова база щодо організації харчування в ЗДО
- 1. Закон України
"Про дошкільну освіту" - 2. Закон України
"Про дитяче харчування" - 3. Закон України
"Про безпечність та якість харчових продуктів" - 4. "ПОЛОЖЕННЯ про дошкільний навчальний заклад"
затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 12.03.2003 № 305 - 5. Постанова Кабінету Міністрів України від 26.08.2002 № 1243
"Про НЕВІДКЛАДНІ ПИТАННЯ діяльності ДНЗ та інтернатних навчальних закладів» - 6. "ПЕРЕЛІК ПОСИАНОВ Кабінету міністрів України, що втратили чинність"
- 7. Постанова Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 № 1591
«Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах» - 8. Постанова Кабінету Міністрів України від 27.12.2001 № 1752
«Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу» - 9. Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.1992 р. № 258
«Про норми харчування та часткову компенсацію вартості продуктів для осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» - 10. Наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 01.06.2005 № 242/329
«Про затвердження Порядку організації харчування дітей у навчальних та оздоровчих закладах» - 11. "Порядок встановлення плати для батьків за перебування дітей
у державних і комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах",
зареєстрований наказом Міністерства освіти і науки України від 21.11.2002 № 667 - 12. Наказ Міністерства освіти і науки України від 25.07.2005.р. № 431
«Про внесення змін до Порядку встановлення плати для батьків за перебування дітей у державних та комунальних дошкільних та інтернатних навчальних закладах»,
зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 10.08.2005 № 875/11155 - 13. Спільний наказ Міністерства освіти і науки України та Міністерства охорони здоров'я України від 17.04.2006 № 298/227
"Про затвердження Інструкції з організації харчування дітей в ДНЗ"
зареєстрований в Міністерстві юстиції України 05.05.2006 № 523/12397