Харчування дітей дошкільного віку

Що краще їсти уранці!


Після сну дайте дитині трохи води - у такій кількості, у якій вона потребує. Через 15 - ЗО хвилин або пізніше запропонуйте дитині розведений сік із сезонних фруктів. Улітку - соки з ягід: чорниці, чорної і червоної смородини, вишні і т. ін., восени і взимку - з яблук, груш, а весною - з цитрусових. Для кращого перетравлення їжі соки дітям розводять водою (це важливо!) у пропорції 1:1 або одна частина води і дві частини соку. Саме сніданок має обов'язково містити будь-яку гарячу страву - з творога, яєць, крупи (молочна каша), м'яса, а також гарячий напій (чай, какао, кавовий напій з молоком) або вітамінізовані напої і соки.


Що краще вживати на обід!


На обід обов'язковою є перша страва, м'ясна чи рибна страва з гарніром, у тому числі з овочів, і напій (сік, компоти з свіжих чи сухих фруктів). Доречно також в обід давати дітям свіжі фрукти.


Як не варто давати м'ясо дитині!


У жодному випадку не можна давати кісткові бульйони! Не потрібно і жирних бульйонів. І на кінець, не частіше чотирьох разів на тиждень можна дати будь-яке м'ясо, але не сосиски і не ковбасу. Не варто давати м'ясо з картоплею, це поєднання несприятливе для травлення.


Що краще їсти на полуденок!


Через 2-3 години можна запропонувати дитині компот (киселі заборонені) або печене яблуко, чай з сухарями, сушкою, нежирним печивом. Що краще їсти на вечерю!

Вечеря частіше має складатися з білкової їжі. Зазвичай рекомендують рибу, молочні, крупові, овочеві, творожні чи яєчні страви. А от м'ясні страви перед сном не рекомендуються. Іноді на вечерю можна дати будь-яку картопляну страву. Діти із задоволенням їдять картоплю з квашеною капустою, солоним огірком. Якщо дитина любить яйця, два-три рази на тиждень дайте їй яєчню. Можна запропонувати 1 - 2 варені яйця, але не додавати до них ще якісь страви. Власне перед сном можна дати дитині склянку кефіру, молока, ряжанки з печивом, булочкою і т. ін.

Повторення у раціоні одних і тих же страв чи кулінарних виробів у найближчі дні не припустимо. У суміжні дні варто уникати використання страв, що готуються з однієї і тієї ж сировини (кашки і гарніри з одного виду круп, макаронні вироби у різних стравах і т. ін.). Допустиме використання білих коренів (петрушки, селери, пастернаку), укропу, лаврового листа, свіжої зелені, а також кориці і ваніліну.

Ось таке просте, але розумне харчування принесе користь Вашій дитині. Звичайно, якщо дитина хвора, то лікар разом з батьками можуть коректувати дієту, виходячи з конкретних особливостей захворювання.